Welkom op mijn blog ~ Veel lees- en kijkplezier

Welcome to my blog ~ Enjoy reading and watching


De Toller

Oorsprong
Het ras Nova Scotia Duck Tolling Retriever is afkomstig van het schiereiland Nova Scotia in het oosten van Canada. De lange naam wordt afgekort met 'Toller'.
De Toller is van oorsprong een werkhond. Zij werden gebruikt om wilde eenden (duck) te lokken (tolling) door rondjes te draaien in het riet, waarbij hun pluimige staart de aandacht van de eenden in het water trok. Deze konden dan door de jager worden geschoten. Daarna apporteerden ze het geschoten wild uit het water.
Mika bijna 5 maanden
Zo'n honderd jaar geleden, in het district "Little River" in "Yarmouth County" in het zuidwesten van Nova Scotia, gebruikten jagers ook lokhonden die net zoals de "MicMac Indian Dog" waterwild naar de kant lokte precies zoals de vos dat deed. Deze honden waren het resultaat van kruisingen met de verschillende retrievers, waaronder waarschijnlijk de leverkleurige Flatcoated Retriever, Golden Retriever, bruine Spaniël, Ierse Setters, Labrador en gele Border Collie achtige honden. Er wordt echter ook wel een verhaal verteld waarin het Nederlandse Kooikerhondje een belangrijke schakel vormt bij het ontstaan van de Toller. Zo bestaan wat betreft de exacte afkomst verschillende verhalen en wellicht zal nooit met zekerheid gezegd kunnen worden hoe het precies gegaan is. Hoewel de unieke wijze van jagen van deze honden dus al meer dan honderd jaar bestaat is van een officiële registratie en schriftelijke rasstandaard pas sprake in 1945. Oorspronkelijk werd het ras "Little River Duck Dog" of "Yarmouth Toller" genoemd, maar toen de Canadese Kennel Club het ras in de eind vijftiger jaren ging registreren veranderde deze naam in de huidige "Nova Scotia Duck Tolling Retriever". (Bron: NSDTRClub Nederland).
 

Karakter
De Toller is gefokt als werkhond en dankt veel van deze karaktereigenschappen hieraan. Het is een goede apporteur, enthousiast, zeer intelligent en makkelijk te trainen. Hij heeft zoals alle retriever rassen een enorme 'will to please'. Hij is lief voor zijn roedel (gezin en bekenden). Het is geen allermansvriend, eerder terughoudend en gereserveerd naar vreemden.
De Toller heeft ook een zekere mate van eigenwijsheid. Hij zal soms niet exact doen wat de baas van hem vraagt, maar zelf onderzoeken of er niet een andere manier is om het doel te bereiken. Een beetje de humor hiervan inzien is niet misplaatst.
Voor een Toller is het niet voldoende om 4 x daags hetzelfde rondje te lopen. Dit ras heeft uitdaging nodig. Het is dus noodzakelijk om te wandelen (fysiek) en nog belangrijker te trainen of sporten/werken (mentaal),
Als een baasje aan deze voorwaarden voldoet kan de Toller en leuke en rustige “huishond” zijn.

Mika - 8 weken oud met zijn rubbereend
Raskenmerken
De Toller is de kleinste onder de retrievers. Een volwassen hond is 48-51 cm/20-23 kg (reu) en 45-48 cm/17-20 kg (teef).
Ze hebben een waterafstotende dubbele vacht (voor het apporteren uit ijskoud water) en een zachte, dichte onderbeharing. De vacht is middellang.
De kleur varieert van rood of oranje met lichtere bevedering aan onderzijde van de staart, en witte markeringen aan staart, poten, borst en bles. Per hond verschilt het aanwezige/ontbrekende wit. Voor een uitgebreide rasbeschrijving zie www.tollertales.nl.
Mogis Torak Fulco van Telgter Spreng, papa van Mika

Hoochienna of Great Pleasure, mama van Mika

Ook Mika is dol op zwemmen

Mika 9 maanden
Mika 15 maanden

Mika heeft inmiddels de puppytraining (2011), de gevorderdentraining (2011-2012) gevolgd bij Dogwise in Gorssel.
In het voorjaar van 2012 zijn wij begonnen met de jachtles voor beginners. In augustus het vervolg hierop. Eénmaal per week trainen Mika en ik 2 uur in het buitengebied van Almen, waar hij zowel op het land als in het water (de Berkel) les krijgt. Deze cursus zullen wij nog wel een aantal keren doorlopen voordat Mika helemaal volleerd is. Mika vind het geweldig om naar de les te gaan, zodra hij in de gaten heeft waar we naar toe gaan, begint hij te piepen van enthousiasme. Hij is ook dol op Ciska de instructeur.
vóóruit
Mika op z'n best... in het water
De foto's van deze jachtles in juni 2012 (Warnsveld) zijn gemaakt door Julie Eenstroom, instructeur bij Dogwise.